Eindpunt van de trein

Hans De Ruiter 12.02.2024

Het is het eindpunt van de trein,
bijna geen mens hoeft er te zijn.
Bijna geen hond gaat zover mee: Enschede

Zoals Willem Wilmink het al schreef lijkt de NS en Den Haag dit letterlijk te nemen.
Met het voorstel om de intercity trein Enschede-Amsterdam Schiphol en vice versa te schrappen in 2025 schoffeert de NS en Den Haag het gehele gebied vanaf Amersfoort richting Enschede. Als reden wordt gegeven dat er problemen zijn met de hogesnelheidslijn Amsterdam-Rotterdam, scheurvorming wordt benoemd.

Wij weten allemaal dat de wijzen uit het oosten komen maar het is volledig van de zotte dat wij voor Randstedelijke problemen moeten opdraaien. Dit voorstel, wat vooralsnog tijdelijk wordt benoemd, zal wellicht definitief worden. En dit kan grotere gevolgen hebben dan alleen reizen met de trein. Denk aan wonen, investeringsklimaat, studenten en forenzen naar Enschede, en welk signaal geef je hiermee richting duurzaamheid.

Daarom heeft de fractie van Burgerbelangen Enschede de volgende vragen gesteld:

  1. Hoe kan het dat de gehele Overijsselse politiek inclusief de provincie verrast wordt door dit nieuws en welke inzet heeft de gemeente en de regio de afgelopen tijd gedaan om een goede regeling voor elkaar te krijgen?
  2. Wij investeren enorm in wonen en werken in Enschede, een goede bereikbaarheid via het spoor is een belangrijke voorwaarde. Wat doet dit met het vestigingsklimaat van Enschede en wat gaat u als college hier aan doen?
  3. Het college neemt het voortouw voor alle gemeenten richting Den Haag mbt het Ravijn jaar. Prachtig om te zien. Maar gaat het college ook hierbij het voortouw nemen en wat gaan zij doen?

Daarnaast hebben wij met de gehele gemeenteraad een statement opgesteld welke via de regio zal worden aangeboden aan Pro Rail en de NS.