Bed and breakfast op het stadhuis?

Niels van den Berg 14.10.2011

Ik vraag mij wel eens af, of het misschien een idee zou zijn een bed and breakfast in te richtten in het stadhuis. Daarmee zou Enschede de primeur hebben in Nederland, en dan is het ook nog eens zo dat Enschede op dit moment best extra beddencapaciteit zou kunnen gebruiken toch? Ik stel het hier enigszins cynisch voor, en dat doe ik vanwege het feit dat het me begint op te vallen hoe veel ik momenteel rondloop in ons prachtige stadhuis. Maandagavond, dinsdagavond, maar ook zo nu en dan de woensdagavond en / of donderdagavond. Met grote regelmaat beginnen bijeenkomsten al om vijf uur, dan ben je helemaal gelukkig, kun je zo door vanuit je werk. En ben je niet aanwezig in het epicentrum van de enschedese politiek dan zijn er altijd nog de stadsdeel servicecentra waar je mag vertoeven. Het is gekkenwerk op dit moment.

Nog maar kort geleden, namelijk ruim anderhalf jaar, kwam ik in de raad. Gevolg: inwerkprogramma’s introductie hier, introductie daar. Conclusie: Zinvol voor een nieuwbakken raadslid. Nu, verderop in de tijd, denk ik soms met weemoed terug aan die periode. Het leek toen veel, maar nu, nu lijkt het niet, nee het is veel. Veel te veel zullen we maar zeggen. En dan zitten wij ook nog eens met vier man sterk in de fractie. We worden steeds meer uitgenodigd voor randprogramma’s, er worden steeds meer raadscommissies ingesteld, en er zijn steeds vaker informatie bijeenkomsten over heel de stad verspreid. De laatste vier weken alleen maar op pad vanwege de tsunami aan uitnodigingen. Het gaat ten koste van hetgeen waarvoor ik persoonlijk in de raad wil zitten: de volksvertegenwoordigende rol, dat is altijd mijn streven geweest. In deze periode kom ik er niet of nauwelijks aan toe om de burgers met problemen daadwerkelijk op te zoeken en daar baal ik enorm van. Claar Grooten van D66 blijkbaar ook zoals we hebben kunnen lezen in de krant. Niet dat ik er net als zij mee wil gaan stoppen (wat ik volledig respecteer! En tegelijkertijd erg jammer vind), integendeel, ik vind het een positieve ervaring, het raadswerk. Maar ik wil in deze best de klokkenluider zijn. Het gaat zo niet langer, genoeg is genoeg, en die mening is ook menig collega raadslid toegedaan. Laten we een en ander enigszins behapbaar houden, een uitschieter kan, maar een bed and breakfast in het stadhuis is mijn nachtmerrie. Nee zet mijn bedje dan toch liever bij de mensen thuis.