Enschede als Kafka- gemeente aangemerkt, de Kringloop blij!!

Albert Veldt 27.10.2011

Het vergunningsstelsel is soms erg ondoorzichtig. Projectontwikkelaars en eigenaren van percelen lopen vaak tegen een blinde muur. Schrijnend voorbeeld van enkel verliezers (op één na) is de situatie zoals die zich in de afgelopen jaren heeft afgespeeld aan de Emmastraat hoek Parkweg. Eigenlijk de achteringang van ons mooie Volkspark. Wat wil het geval, er staat een oudere fabriekshal en de eigenaar wilde deze omstreeks 2006 opknappen en deels verbouwen, dat mocht niet van onze ambtenaren want men wilde er in plaats van een bedrijf liever huizen hebben, klinkt logisch, want deze buurt was toen al ontzettend opgeknapt en de ‘Groene Bogen’ een woonwijk om trots op te zijn.

Dus werd er een nieuw plan gemaakt, nu voor wonen. Afgekeurd, want het moest toch maar een woon/werk situatie worden. Dus nieuw plan gemaakt met combiwoningen. Afgekeurd, het moest toch maar wonen worden en ondertussen waren er al ruim drie jaar verstreken. Maar opnieuw werd het plan afgekeurd, na een weloverwogen besluit moesten er toch maar woonhuizen komen. Eindelijk werd dit wederom nieuwe plan door de welstandscommissie goedgekeurd, er konden betaalbare woningen komen, leuk plan. Maar…. hogere machten binnen de gemeente hebben het plan afgekeurd, het waren teveel huizen, men vond dat het er wat minder moesten worden en op een wat groter grondstuk. Iedereen kan begrijpen dat de eigenaar daar niet blij mee was, want dat betekende dat de huizen die oorspronkelijk zeg maar € 250.000 moesten kosten nu globaal op € 375.000 uit zouden komen. Daar was volgens adviserende makelaars geen markt voor. De eigenaar procedeerde en verloor (Kafka) want de gemeente heeft uiteraard meer geld om te procederen dan een particulier. De moraal van het verhaal is nu dat de eigenaar het oude pand laat staan en het gaat verhuren aan de Kringloopwinkel die er zijn activiteiten gaat bedrijven. Verder is de moraal dat dus ook de gemeente heeft verloren, want er wordt niets verfraaid en we blijven een bedrijfsactiviteit binnen een mooi woongebied houden. Als laatste deel van de moraal, dat ook de omwonenden eigenlijk hebben verloren en zonder er iets tegen te kunnen doen opgezadeld worden met een situatie die geen van hen had gewenst, maar die enkel is ontstaan door onwil (besluiteloosheid) van onze gemeente.

Wij vinden het een gemiste kans, bedroevend en héél erg jammer.
Rest ons in ieder geval de Kringloopwinkel (die wij een warm hart toedragen) veel succes te wensen, want die zitten op prima betaalbare locatie.