Toeristenbelasting

André Le Loux 27.10.2011

Om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen wil de gemeente Enschede Toeristenbelasting gaan heffen. Hiermee zouden de toeristen mee kunnen gaan betalen aan de voorzieningen die in Enschede aanwezig zijn. De eerste vraag is: Is Enschede een toeristenstad, hoeveel overnachtingen zijn er eigenlijk? We willen het toerisme bevorderen, dat gaat ons niet lukken door belasting te gaan heffen!
De tweede vraag: hebben we voorzieningen gericht op toeristen? Al onze voorzieningen zijn er voor onze eigen burgers en dat toeristen daarvan kunnen meegenieten is alleen maar mooi. Hoe meer toeristen hoe beter voor de stad. Maar door het innen van toeristenbelasting bevorder je hun komst allerminst.

Wat te denken van een familie (2 volwassenen en 2 kinderen) die op de camping staat voor € 20 per dag. Uitgaande van een toeristenbelasting van € 1,50 p.p. moet er € 6,- meer worden betaald en dat betekent een verhoging van 30%. En hoe gaan we om met de seizoenplaatsen op een camping? Een verhoging van 60% zal heel normaal zijn. Gezien de mails van eigenaren van Bed & Breakfast worden ook hier veel minder inkomsten verwacht. Elke overnachting daar is geen toeristische overnachting, maar toch zal iedereen moeten betalen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.
Met bovengenoemde voorbeelden kunnen we verwachten dat toeristenbelasting leidt tot broodroof voor de Enschedese ondernemers. En hoe denkt het college om te gaan met de bewoning van de zomerhuisjes?? Die behoren dan ook toeristenbelasting te gaan betalen. En dat wordt lachen. In een aantal huisjes wordt “permanent” gewoond, dus dat wordt de echte melkkoe?? Controle op permanente bewoning is al een hele klus op zich, en dan ook nog controle of het wel toeristen zijn ???
Slechts voor hotelovernachtingen betekent het invoeren van toeristenbelasting een fractionele verhoging, in alle andere gevallen is het beduidend meer, te veel meer.

Een plaats als Ootmarsum heft € 0,46 toeristenbelasting op de camping. Als het daarbij zou blijven dan gaat het nog, maar dan wegen de opbrengsten niet op tegen de kosten.
En wat te doen als Niels van de Berg moet overnachten in het stadhuis ???
Al met al , geen goed plan.