Cultuur, Serious Request en Grenswerk

Niels van den Berg 27.01.2012

Serious Request komt eind dit jaar naar Enschede. Wij tukkers staan onder andere synoniem voor noaberschap. Betrokkenheid en inzet laten we vaak zien. Onlangs nog werd er door Vak-P bijvoorbeeld bijna twee ton opgehaald voor de stichting trib4Bibi. Wij tukkers kunnen dat als geen ander!

En zo zou het zomaar eens kunnen zijn dat hier in Enschede met Serious Request een recordbedrag opgehaald gaat worden. Waar de vorige editie net is afgerond, hoor ik al vaak om mij heen dat er initiatieven van de grond komen. Zo ook via social media kanalen. Zo oppert Ben, een bekende van mij, dat de rugbyvereniging voornemens is om een toernooi te organiseren t.b.v. het glazen huis. Dit zouden ze willen doen rond de Oude Markt. Een mooi initiatief en zo zullen er vast meer volgen. Men stelt mij wel eens de vraag om financiële ondersteuning voor deze activiteiten. Maar geld is momenteel ook binnen de gemeente Enschede een schaars goed. Ik ben van mening dat dergelijke initiatieven ten behoeve van dit doel ondersteund moeten worden, maar ook gecoördineerd. Door Enschede Promotie, is dan het eerste dat in mij opkomt. Maar hoe vinden we dan een gering budget om initiatieven te ondersteunen? Grenswerk, het stond kort geleden weer in de krant. Ik ben blij dat ook het college hier zijn kanttekeningen bij zet inmiddels. Neem 40.000 unieke bezoekers en het bedrag van € 450.000 is prima te verantwoorden, maar bij 8000? Voor mij niet, en dat zou mevrouw Franquet zich toch ook moeten realiseren? Om 3 vliegen in 1 klap te slaan, zit ik te denken aan het volgende:

1. De opera Die Nibelungen, onderdeel van Grenswerk, trekt veruit de meeste bezoekers en heeft ook daadwerkelijk een cultureel karakter en dus alleen die maar subsidiëren. (€150.000)
2. Een deel investeren in burgerinitiatieven ten behoeve van Serious Request (€25.000)
3. Een deel investeren in Enschede Promotie en hen vragen een cultureel evenement op te zetten dat vergelijkbaar is met kunst in het volkspark. (Was een groot succes met voor weinig financiële middelen heel behoorlijke bezoekersaantallen) (€25.000)

Met deze insteek besparen we twee ton, investeren we in cultuur in de breedte en krijgt ook het glazen huis en alles dat erbij komt kijken zijn aandacht en een regisseur. Want als tukkers acties op gaan zetten dan kan de stad van nu heel Nederland wel eens gaan verbazen wanneer het ingezamelde bedrag bekend gemaakt gaat worden.