Onze vakantie in Gambia.

Albert Veldt 30.05.2013

De vakantie was geweldig. Niet om elk jaar te doen want Gambia is een Afrikaans ontwikkelingsland en heeft veel hulp nodig.

Zelf verbleven we op een mooi resort en het ontbrak ons aan niets, maar buiten de muren, poort met slagboom en bewaking, was er duidelijk sprake van armoede. Vreemd genoeg waren alle mensen erg vriendelijk en behulpzaam. Er was een enorme saamhorigheid. Nederland en vele particulieren in Nederland sponsoren diverse projecten zoals schooltjes, waterprojecten en er wordt ook veel door ons in dit land geïnvesteerd om mensen aan werk te helpen.

Eigenlijk zou iedere Nederlander, jong en oud daar eens naar toe moeten gaan. Want als je daar de mensen ziet in grote samenhang en die met elkaar overleven, dan is Nederland maar een verschrikkelijk verwend land waar veel “rupsjes nooitgenoeg” wonen! Altijd dat geklaag, terwijl je daar ineens bij mensen komt, die geen auto hebben, nog nooit gevlogen hebben, nog nooit buiten hun landsgrenzen geweest zijn en die geen krant hebben, want dat kunnen ze allemaal niet betalen. Toch zijn deze mensen redelijk tevreden! Zonder stromend water en elektriciteit! Waarom? Omdat ze niet beter weten. Eigenlijk voel je jezelf daar héél slecht! Wij de rijken en zij daar de arme! Gemiddelde leeftijd overschrijdt nauwelijks de 55 jaar! De mensen hebben veel kinderen en dat is ook nodig om genoeg inkomen te hebben om hen later een redelijke ouderdag verzorging te geven.

Opvallend ook dat in Nederland en ook in Enschede zoveel té dikke mensen wonen. Ik zeg wel eens ieder pondje gaat door het mondje!! In Gambia heb ik nauwelijks dikke mensen gezien! Ten eerste hebben ze weinig te eten en bovendien eten zij veel gezonder omdat ze het voedsel zelf verbouwen en via ruilen met elkaar aan hun kost komen. Ik zou alle mensen van de gemeenteraad willen aanbevelen eens naar een ontwikkelingsland zoals Gambia te gaan! Dan zouden we eindelijk weer eens terug kunnen gaan naar de basis. Die is in Enschede niet slecht, maar zijn we niet te ver doorgeschoten?