Kerstmarkt in Munster.

Albert Veldt 05.12.2013

Afgelopen zondag weer eens naar de kerstmarkt in Munster geweest.

Het is een prettige stad, jammer dat het niet in Nederland ligt. Alleen al het feit dat je er de hele middag kunt parkeren voor slechts 2 euro. Als je dan naar de welvaart kijkt voel je jezelf echt nederig. Rijk gevulde winkels, eigenlijk geen leegstand. Mensen goed gekleed en een gezellige ontspannen sfeer, heerlijk gewandeld, genoten van de oude gebouwen, Glühwein gedronken uiteraard en naar de vele knutselwerkjes gekeken die de Duitsers maken om te verkopen op de kerstmarkt. Waarom hebben wij dat niet in Enschede?

Terug in Nederland ga je toch nadenken over de verschillen met Duitsland. Is Duitsland minder sociaal dan Nederland? Zijn ze bereid harder te werken? Zijn ze bereid om voor minder geld te werken? Zijn de uitkeringen lager? Zijn wij verwend? Op al die vragen moet ik tot mijn schaamte bekennen dat het allemaal bevestigend beantwoord moet worden. Wij zijn verworden tot een land waar iedereen recht denkt te hebben op inkomen, ook als je er niets voor hoeft te doen. Ik vraag me echt af hoe dat dan in Duitsland zit? Ik heb genoeg ouderen en mensen gezien die gezellig met hun vrienden op pad waren en soms ook voortgeduwd in een rolstoel of met een rollator. Niets gemerkt van onvrede, wel van behulpzaamheid. Naar mijn idee doen we toch iets niet goed in Nederland en Enschede.