Lunatic

Marc Teutelink 12.06.2014

Ik, en velen met mij, heb mij er vroeger vaak over verbaasd

dat Enschede destijds heeft ingestemd met een dergelijk wanstaltig bouwwerk als het voormalige Lunatic gebouw. Bladerend door alle oude kiekjes van oud Enschede, zie ik toch best wel veel mooie en oude gebouwen die hebben plaatsgemaakt voor “modernere” varianten in de toen geldende tijdsgeest. Een spijtige ontwikkeling. In het gevalletje ‘Lunatic’, heeft dit geleid tot een donkere en dode hoek in het verder mooie uitgaanscentrum van Enschede; een doorn in het oog voor veel Enschedeërs. Velen waren dan ook zeer verheugd te vernemen dat de gemeente Enschede bij zou dragen in de vernieuwing van de gehele gevel.

En het is fantastisch geworden. De gehele gevel is in “oude” stijl opgetrokken en is, in mijn optiek, een aanwinst voor ons mooie plein. Gemiste kans is wel de overgebleven brug: de brug boven ‘De Muur’, met daarin poolcafé ‘The Bridge’, blijft. Maar die ook afbreken zou vier ton extra kosten. Het gebouw zal straks plaats bieden aan 4 (extra) cafés en dat vinden wij een goede zaak. De binnenstad van Enschede telt namelijk te weinig horeca. Vergeleken met andere gemeenten van dezelfde omvang is het aanbod van restaurants en horecagelegenheden, die ook overdag geopend zijn, zelfs beperkt. Daar komt nog bij dat Enschede een echte studentenstad is.

Stilstand is achteruitgang en met de vernieuwing van de gevel naar de “oude” stijl is hopelijk de oude markt weer een stuk aantrekkelijker geworden en kan de horeca motor weer een versnelling hoger. En nu we het toch over “oude” stijl hebben. Een van de meeste geslaagde evenementen van vroeger was de “De nacht van Enschede”. Dit zeer druk bezochte evenement was vroeger een echt boost voor onze binnenstad. Dit bleek ook wel, want veel steden en dorpen rondom Enschede hebben dit overgenomen en bieden zelf een “Nacht van …” aan. Gemiste kans voor Enschede dus. Laten we ook hier vernieuwen naar oud en “De nacht van Enschede” in ere herstellen.