Niet omdat de politiek het wil.

Barry Overink 06.11.2014

Aankomende maandag komt wederom een aanpassing verordening winkeltijden aan bod.

Vorig jaar is deze al eens herzien en daar zijn o.a. 26 koopzondagen uitgekomen. Nu zal het gaan over de openingstijden op de zondag ochtend. Op verzoek van onze coalitiepartner de Christen Unie zullen dan de winkels pas openen om 12.00 uur zodat de zondag rust blijft behouden.

Er is echter nog meer te doen over de openingstijden in onze binnenstad, al zal dit aankomende week nog niet aan bod komen. Begin dit jaar heeft Cor Molenaar zijn visie gegeven over onze binnenstad en hoe we om kunnen gaan met de leegstand en de digitalisering van het winkelen. Een van de suggesties die naar voren kwam was om de koopavond te verplaatsen van de donderdag naar de zaterdag avond. Op zich een sympathiek voorstel als je weet dat de grootste besteding op zaterdag tussen 15.00 uur en sluitingstijd wordt gedaan.
En het winkelend publiek op zaterdag langer kan winkelen en aansluitend op bijvoorbeeld de Oude Markt kan gaan eten of borrelen, zo blijven wij een bruisende stad.

Naar aanleiding van de visie van dhr. Molenaar, heeft de federatie Winkelhart Enschede een onderzoek gedaan onder bijna alle winkels in de binnenstad, hiervan zijn ruim 90 reacties terug gekomen, met het resultaat dat 95%! van de winkeliers niets voelt voor het plan om op de zaterdag avond open te gaan. ”Immers zijn we ook al naar twee koopzondagen gegaan en is dit een zware belasting voor het personeel”.
Daarbij komt het ook nog eens dat het nu voor de winkels al mogelijk is om dagelijks tot 22.00 uur open te zijn! (zie mediamarkt en AH) en op deze twee winkels na maakt niemand hier gebruik van.

De kern van het verhaal is dan ook dat we als politiek juist dicht bij de inwoners en ondernemers moeten staan en vooral moeten luisteren naar wat zij willen. De tijd van alleen maar zenden is voor bij, wat ons betreft: Gewoon samen doen.