Scooteroverlast in het Centrum

Barry Overink 10.02.2017

De toenemende scooteroverlast in het centrum is een doorn in het oog van onze partij. Veel scooters scheuren als kamikaze-piloten al zigzaggend door de binnenstad en het voetgangersgebied en dit levert regelmatig gevaarlijke situaties op.

Momenteel wordt hierover in het stadsdeel centrum een uitgebreide discussie gevoerd om deze toenemende overlast aan te pakken. Een van de voorstellen is om uitgebreide camerahandhaving in te zetten op alle toegangswegen naar de binnenstad. Dit gaat echter wel gepaard met hoge structurele kosten. Wij vragen ons dan ook af of je met camera bewaking alleen de scooters wel uit de binnenstad weert en of deze kosten dan wel opwegen ten opzichte van de overlast.

Als Burgerbelangen vinden wij dat er iets moet gebeuren, echter dienen de maatregelen ook effectief te zijn en moeten we niet met een kanon op een mug schieten. Wat ons betreft worden er goede en heldere afspraken gemaakt met de horecabedrijven die een thuisbezorgdienst hebben en ook dat er aan hen een “Binnenstadinrijvergunning” wordt afgegeven voor het rijden met een scooter t.b.v. het bezorgen in de binnenstad. Die vergunning telt dan niet voor bezorgers die de binnenstad als doorgaand verkeer gebruiken. Na twee misdragingen, bijvoorbeeld het scheuren door de stad en het centrum als doorgaande route gebruiken, moet deze vergunning definitief worden ingetrokken en moet er een stevige boete voor de bestuurder/bezorger en ook het bedrijf volgen.

Handhaving dient door de politie te worden gedaan, maar ook de BOA’s die al in de stad lopen moeten de mogelijkheid hebben om tot bekeuren over te gaan, eventueel worden indien nodig de bevoegdheden van deze BOA’s uitgebreid doormiddel van het instellen, verruimen en of aanpassen van een APV die dit mogelijk maakt voor het binnenstad gebied. Het direct aanspreken op gedrag en een lik-op-stuk beleid werkt wat ons betreft effectiever dan een camerahandhaving waarbij je pas na een week of langer een bekeuring in de bus krijgt.

In de loop van dit jaar komt er een raadsvoorstel naar de raad en gaan we bekijken hoe we deze overlast effectief kunnen indammen en bestrijden zodat het winkelend publiek in de binnenstad zich weer een stuk veiliger en prettiger voelt en het er prettig vertoeven is m.n. voor de voetgangers.