BBE dient zienswijze in voor de RES Twente

Barry Overink 15.05.2020

In opdracht van het rijk dient iedere regio een bod in voor de bijdrage aan het klimaatakkoord. In de regio Twente noemen wij dit de RES (Regionale Energie Strategie) Twente. Ook Enschede heeft binnen deze regionale RES een voorlopig bod ingebracht. Voorlopig omdat wij hebben afgesproken dat dit eerst door de raad moet worden vastgesteld en dat is door de Corona crisis nog niet gebeurd.

Als grootste gemeente van de provincie en dus ook van deze regio heeft het college een serieus concept bod ingebracht. Het geheel van alle biedingen ligt nu ter inzage voor een zienswijze. Als Burgerbelangen vinden wij het bod van een aantal gemeentes dan ook teleurstellend. Hierbij is Rijssen–Holten en ook Almelo een positieve uitzondering.

Het bod van Enschede is groter dan de gemeentes Hof van Twente, Hellendoorn, Twenterand en Borne bij elkaar! Enschede heeft een grond oppervlakte van 141 km2 en wij hebben aan energie 199 GWh ingebracht. Dat is dus meer dan de gemeenten Hof van Twente, Hellendoorn, Twenterand en Borne, die gezamenlijk een grondgebied hebben van 483 km2! en slechts 178 GwH bijdragen.

Ook de tweede grootste gemeente uit deze regio, Hengelo blijft ver achter met een inbreng van 67 GwH! Waar Enschede 118 hectare aan zonnevelden heeft, heeft Hengelo 24,5 hectare ingebracht!

Kijkend naar inwoneraantal en/of grootte van het buitenstedelijke grondgebied kan Burgerbelangen Enschede niet anders concluderen dan dat de bijdragen niet evenwichtig zijn verdeeld; de verhouding is volledig uit balans. Niet elke gemeente neemt haar opgave even serieus lijkt het en dat vinden wij zeer teleurstellend.

Burgerbelangen Enschede is van mening dat de Provincie moet ingrijpen met betrekking tot de lage bijdrages van de verschillende gemeenten.

Voor de hele zienswijze verwijzen we graag naar het volledige document