Tiny houses en alternatieve woningbouw

Lourraine Lents 25.09.2021

In de huidige overspannen woningmarkt is het een uitdaging om een passende woning te vinden. Burgerbelangen Enschede vindt het belangrijk dat we als gemeente ruimte geven voor nieuwe woonconcepten en projecten voor voordelige alternatieve en innovatieve woningbouw faciliteren. Zoals bijvoorbeeld Tiny houses of 3D geprinte woningen. 

Op diverse plekken in Nederland staan ze al en ook in Enschede zijn er al een aantal gebouwd. Tiny houses bieden een compacte en betaalbare manier van wonen. Het concept van Tiny Houses is een ander manier van leven en wonen waarbij je op een beperkt aantal vierkante meters toch een compleet huisje hebt dat geschikt is voor kleine huishoudens.

Daarnaast zien we ook innovaties ontstaan op gebied van wonen, zoals 3D geprinte woningen van beton. Als deze 3D geprinte woningen inderdaad snel, duurzaam en goedkoop gebouwd kunnen worden zou dit een mooie oplossing kunnen zijn om het tekort aan woningen terug te dringen. De eerste berichten in de media zijn veelbelovend. Wat Burgerbelangen betreft mooie ontwikkelingen waar we als stad voor open moeten staan!

Om dit te realiseren moeten we creatief omgaan met de mogelijkheden. Zo zouden we bijvoorbeeld een deel van de vrijgekomen sportvelden, na de clustering, kunnen inzetten voor kleine groene wijken met tiny houses en/of 3D geprinte woningen zonder vaste kavels per woning zodat er een organische wijk ontstaat waarbij de gronden (eventueel) in erfpacht zouden kunnen inzetten.  

– –